top of page

Othematom | Výron ušního boltce


Black, 6 letý staford, přišel na naší kliniku s othematomem. Jedná se o výron krve mezi chrupavkou ušního boltce a kůží. Nejčastějším důvodem vzniku je onemocnění zvukovodu (zánět, cizí těleso...), které vede k intenzivnímu škrabání nebo třesení hlavou. To způsobí zánět chrupavky a případně prasknutí cév, které se nacházejí v ušním boltci. Následně se boltec naplní krví.


Jako řešení se dříve doporučovala pouze chirurgie v celkové anastezii. Nejčastěji tak, že se provede řez ve tvaru písmene "S" v oblasti zduření, vyprázdní se obsah a okolí kapsy se prošije. Samotný řez zůstává otevřený, aby se v místě nehromadil další sekret. Následuje pak ještě ideálně obvaz kolem celé hlavy, který by měl bránit dalšímu škrabání a klepaní hlavou.


Na naší klinice však již delší dobu používáme také alternativní, mnohem méně invazivní způsob ošetření othematomu. Při něm se krev odsaje z boltce silnější injekční jehlou a následuje aplikace dlouhodobě účinkujících kortikoidů do postiženého místa. Toto ošetření lze provést u spolupracujících psů bez celkové anestezie.

Základem je ale vždy zjistit příčinu vzniku onemocnění a to především tím, že se vyšetří zvukovod na přítomnost zánětu nebo jiného problému. Jen tak se většinou podaří zabránit opakování problému.

Štítky:

Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page