top of page

Hypothyreóza u psů



Nedostatečná funkce štítné žlázy


Na veterinární kliniku VetPark Brno k nám nedávno přišel pejsek s jehož zdravotním stavem si majitelé dlouhodobě, přes veškeré dosavadní konzultace a základní veterinární vyšetření, už nevěděli rady. U nás mu byla diagnostikována hypothyreóza. Proto bychom rádi předali pár informací chovatelům, které jim mohou pomoci ke včasnému rozpoznání příznaků.


Nedostatčnost funkce štítné žlázy je u psů jedno z nejčastějších endokrinologických onemocnění, vyskytuje se nejvíce u středních a velkých plemen v období mezi 4.-7.rokem života. Malá plemena, či mladší jedinci však nejsou výjimkou.


Štítná žláza je malý orgán, nacházející se ve spodní části krku, produkující hormon s názvem T4 (tyroxin). Tyroxin má na starost mimo jiné, hlavně rychlost metabolismu v těle, tj.´´přeměnu jídla na energii´´. Pokud je tedy tohoto hormonu v těle málo, organismus se stává celkově pomalejším.


Jaké jsou příčiny vyvolávající hypothyreózu?


- primární (periferní-tj. postižení samotné štítné žlázy): 95% případů

A. autoimunitní destrukce folikulů žlázy s náhradou za fibrózní tkáň

B. nebo ztráta parenchymu z nejasných důvodů s náhradou za tukovou tkáň


- sekundární (centrální-tj.problém je již ve zpětné vazbě s mozkem) : 5% případů

A. postižení hypofýzy, nejčastěji nádor hypofýzy s následným nedostatkem TSH (tyreotropin) – hormonu stimulujícího štítnou žlázu k produkci a uvolňování tyroxinu.

B. postižení hypothalamu, nedostatek TRH (tyroliberin)– spouštějící sekreci TSH, vyskytuje se u psů velmi vzácně


- vrozená vývojová vada štítné žlázy nebo hypofýzy – projevy již u štěňat, zaostávání jak mentální tak tělěsné


Jaké jsou příznaky? Postižení psi bývají celkově klidnější až utlumení, leniví, mívají ´´tragický výraz´´, mohou vyhledávat teplejší místa, tloustou (NB. ne každý pes s nadváhou musí trpět hypothyreózou), ztrácí svalovou hmotu, mají zhoršenou kvalitu srsti, srst může i vypadávat – hl. v oblasti ocasu a nosu, zpomaluje se srdeční frekvence. Další rizika, která provádí onemocnění je často zvýšená hladina cholesterolu, jaterních enzymů, poruchy pohlavního cyklu u fen, zřídka se objevují i záchvaty připomínající epilepsii, megaesophagus aj.


A jak hypothyreózu diagnostikovat a léčit? Nejspolehlivější metodou je vyšetření krve, kdy se zjišťují hladiny tyroxinu samotného (kolik bylo celkově v tělě vyrobeno a kolik je připraveno k použití) a TSH, plus doplňkové biochemické a hematologické vyšetření. Často se doporučuje i ultrazvukové vyšetření břišní dutiny.


Léčba spočívá v podávání chybějícího tyroxinu v tabletách 1-2krát denně. Po nastavení správné hladiny jsou však nutné pravidelné kontrolní odběry krve circa jednou za půl roku a případné upravení dávkování. I když je léčba doživotní, není pro majitele nijak extrémně nákladná. Prognóza u diagnostikovaných pacientů je příznivá a vede ke spokojenému, plnohodnotnému životu Vašeho pejska.




Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page