top of page

Infekční onemocnění | Babezióza


Infekční onemocnění, které je vyvolané parazitem zvaným Babesia, jednobuněčným organismem, napadajícím v těle psa červené krvinky. U nás je Babesia přenášena Pijákem lužním (Dermacentor reticulatus), patřícím do čeledě klíštovitých. Ještě donedávna se tahle nákaza vyskytovala nejblíž v Maďarsku a na jižním Slovensku, ale v poslední době jsou již hlášené ojedinělé případy i v České republice.


Babesia se v červených krvinkách množí, ty se následně rozpadají, a tím se paraziti šíří v těle. Z toho vyplývá hlavní klinický projev babesiózy, a tím je chudokrevnost (pokles červených krvinek v krevním oběhu). Podle stupně závažnosti anémie se přidružují další příznaky, protože s úbytkem krvinek dochází k nedokysličování organismu. Mezi běžné symptomy patří celková slabost, rychlá unavitelnost, nechutenství, bledé sliznice, zrychlená srdeční a dechová frekvence, zvýšená tělesná teplota apod. U těžkých případů dochází ke vzniku krvácení, zvětšení jater a sleziny, metabolickému překyselení organismu, selhávání ledvin a tzv. diseminované intravaskulární koagulopatii (DIC), což je získaný, život ohrožující stav, v tomto případě zapříčiněn masivním rozpadem červených krvinek. Vznikají při něm mnohočetné krevní sraženiny v cévách, které následně způsobují nedokrvení vnitřních orgánů a tím jejich poškození.


Nedávno jsme i u nás na brněnské klinice VetPark řešili případ pejska nakaženého právě tímto parazitem. Je to mladý, 2 letý americký pitbulteriér. Naštěstí má vnímavého majitele, který si všimnul, že je o něco unavenější než jindy a má nezdravě bledé sliznice v tlamě. Proto neváhal a dostavil se s ním na prohlídku. Při klinickém vyšetření bylo kromě anemických sliznic vše ostatní v normě. Tepová a dechová frekvence ve fyziologickém rozmezí, tělesná teplota nebyla zvýšená a mízní uzliny nezvětšené. V krevních testech byla však již patrná mírná anémie. Naštěstí funkce jater a ledvin nebyla ještě narušena. Na ultrazvuku byla velikost a struktura jater a sleziny bez patologického nálezu. V našem případě jsme měli při doplňkové diagnostice štěstí. Babesii jsme objevili již v krevním nátěru. Ne vždy se totiž podaří parazita pod mikroskopem zachytit, protože jeho přítomnost v krvi je přerušovaná. Někdy je potřeba diagnostikovat toto onemocnění pomocí speciální metody z odvětví molekulární biologie, tzv. PCR testováním z krve pro průkaz přítomnosti parazita, které je mnohem citlivější, avšak také několikanásobně nákladnější než pouhý krevní nátěr.


Našeho pacienta jsme začali okamžitě léčit. Nasadili jsme mu antibiotickou terapii, která ale při léčení většiny kmenů babesie není dostačující. Hlavní účinnou terapeutickou látkou je “imidocarb“. Ten se aplikuje injekčně, 2x po sobě v rozmezí circa 14 dnů. Tento přípravek však v České republice není registrován. Je nutné si pro jeho použití vyžádat vyjímku, popřípadě referovat majitele pro aplikaci léku do jiného členského státu EU. U vážných případů anémie je nezbytná opakovaná krevní transfúze, popřípadě další podpůrná terapie jater a ledvin. Léčba trvá většinou 3 až 4 týdny, počas kterých je vhodné držet psa v klidovém režimu a opakovaně kontrolovat krevní obraz, a tím i úspěšnost léčby.


Náš pacient je zatím v polovině terapie, ale již pár dní po první aplikaci imidocarbu (komerčním názvem Imizol) se počet červených krvinek významně zvýšil, i jeho celkový klinický stav se zlepšil. Je aktivní jako dřív, chutná mu čím dál víc a majitel ho jen těžce drží v klidu, který by měl ještě nějakou dobu dodržovat, dokud nebude zcela vyléčený.


Jelikož u nás v ČR není dostupná vakcína proti babesióze, je velmi důležitá prevence proti napadení psa klíšťaty. K přenosu infekce dochází již 8 hodin od přisátí klíštěte. Aby se tedy účinně předcházelo přenosu Babesie z klíštěte na psa, je potřebné používat preventivně a pravidelně antiparazitika. Ta, která účinně zabíjí krev sající hmyz za kratší dobu, či přímo s repelentním účinkem - těchto přípravků je minoritní množství, většina totiž pouze usmrtí parazita po jeho přisátí, a to až po 12-24hod).


Věříme, že příběh našeho pejska, s dá se říct vzácnou diagnózou, bude mít šťastný konec.


Dbejte, prosím, tedy na prevenci u svých psů. S výběrem správného antiparazitárního přípravku Vám rádi pomůžeme a zkonzultujeme další dotazy.


Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page