top of page

Chronické selhání ledvin


Jedno z nejčastějších onemocnění u starších koček je selhání ledvin, čili vypovězení funkce tohoto párového orgánu. Postihuje všechna plemena bez rozdílu na pohlaví. Samozřejmě vyjímky potvrzují pravidlo, kdy se může problém s ledvinami objevit u mladší kočky anebo můžete naopak mít 17-letou kočičku bez jakýchkoliv obtíží...

Typickými přiznaky je nechutenství, nepravidelné zvracení, příp.následná ztráta hmotnosti, zvýšený příjem vody, zápach z ústní dutiny, dehydratace nebo zvýšené močení, obecně nekvalitní srst apod. K vyjmenovaným příznakům dochází po narušení více jak poloviny funkčnosti ledviny. Mějte však na paměti, že i kočka bez klinických příznaků může mít poškození ledvin.

Progrese chronického selhání má 4 stadia. Diagnostika se odvíjí od specifického vyšetření moči a biochemického a hematologického rozboru krve, doplněné o ultrazvuk močového aparátu.

Preventivně se doporučuje odběr krve na speciální marker. Ten odhalí počáteční selhání před nástupem jakýchkoliv příznaků a výraznějších odchylek v biochemickém krevním obrazu. Je na každém majiteli, zda obětuje cca 800Kč a nechá si toto vyšetření udělat.

Ruku v ruce jde další zdravotní problém, a to zvýšení krevního tlaku a funkce kardiovaskulárního systému.

Léčba chronického selhání tak spočívá ve speciální dietě, medikaci na případnou hypertenzi(zvýšený krevní tlak), potravní doplňky na bázi vychytávání fosfátů z krmiva, čili snižující vyplavený fosfor v krvi a v pokročilejších stadiích infuzní terapie. U závažných případů, kdy dochází i k anemii (úbytku červených krvinek), se podává erytropoetin. V praxi se však s tímto setkáváme málokdy.

Bohužel je chronické selhání ledvin nevratné (tzn. změna morfologie i funkčnosti ledviny je nenávratně narušena), pouze je možné jej stabilizovat a ulevit od sekundárních klinických příznaků. Prodloužení a zkvalitnění života může být otázkou na několik týdnů až měsíců, záleží na stadiu onemocnění.

Proto je nesmírně důležitá prevence a včasná diagnostika. Choďte, prosím, na preventivní vyšetření včetně odběrů krve minimálně 1 x ročně.

Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page